Představení signálů biskupům a kněžím

1. 10. 2008 9:32
Rubrika: Tábor 2007 | Štítky: signaly

Vážení přátelé, za podpory lidí propagujících signály jsem dal dokupy nasledující představení signálů pro naše biskupy a kněze. Rád bych, abyste k tomu mohli říci své i vy, protože signály jsou především vaše! Pokud tak učiníte ještě dříve, než se rozjede akce Zvedněme vlnu, bude to super.

Ale teď už ta prezentace:

Představení komunitního webu signály.cz biskupům a kněžím 

 

Internet je médium, které má před sebou ještě velkou budoucnost, zaslouží si tedy z naší strany minimálně stejnou podporu jako rozhlas (Proglas) či televize (Noe, křesťanské pořady ČT). 

Aktuálně jsou na internetu velmi živým fenoménem virtuální komunity. Řada mladých křesťanů z Čech a Moravy na této věci začala nezištně pracovat a jejich snaha se setkala s přijetím Sekce pro mládež při ČBK, takže se ze stránky signály.cz stal 13. srpna 2007 komunitní web. 

Signály.cz jako komunitní web

Současná podoba tohoto projektu umožňuje každému mladému člověku zdarma založit si zde vlastní profil s fotografií a mít vlastní stránku (blog), na které může sdílet s druhými své články, fotografie či videa. Příspěvky některých uživatelů jsou zvláště přínosné, takže je redakce každý den vybírá a nabízí na úvodní stránce. Každý účastník se tedy stává automaticky i spoluautorem tohoto projektu.

Kromě toho zde funguje řada diskuzí na témata, kterými mladí lidé žijí. Každý uživatel se může propojit s dalšími uživateli, které zná reálně nebo je zde potká virtuálně. Reálně fungující společenství a komunity mají možnost zde mít svoji interní nástěnku a diskuzi, ale mohou zveřejňovat i pozvánky na akce pro všechny.

Vývojový tým signálů má samozřejmě kromě neustálé snahy zlepšovat kvalitu tohoto projektu další vize rozvoje. Těmi jsou především oblast formace, vzdělávání a poradenství. 

Co dobrého chtějí signály.cz v české církvi podpořit

Je třeba říci, že signály.cz jsou otevřené i pro nekatolické křesťany či pro nevěřící a chtěly by tak přispět k rozvoji ekumenizmu a k evangelizaci.

V tomto prostoru mají také všechna řeholní společenství, hnutí a spirituality stejnou šanci se prezentovat a přispět tak k tomu, aby jejich charizma i dnes přinášelo plody mezi mladými křesťany a aby se podpořil vnitrocírkevní dialog a spolupráce.  

Pro duchovní pastýře pak celý tento projekt představuje možnost získat autentické informace o tom, jak jejich "ovečky" víru chápou a prožívají. Stejně tak dostávají možnost oslovit je srozumitelnějším a přitažlivějším způsobem.

Současný stav projektu

V současné chvíli mají signály přes 11 tisíc uživatelů, z nichž 3,5 tisíce jsou autorizovaní. (Autorizace má garantovat, že konkrétní profil patří k reálnému člověku.)

 

Co se týká jejich oblíbenosti, svou návštěvností jsou nejnavštěvovanějším českým náboženským serverem. Kdosi charakterizuje signály jako největší křesťanskou seznamku.

 

Ačkoliv mají za sebou teprve rok fungování v této podobě, je více než zřejmé, že jsou již teď v určitém smyslu zrcadlem současných mladých křesťanů a zároveň jedním z důležitých míst, kde se připravuje budoucnost české církve.   

 

Tato situace představuje velkou výzvu nejen pro mladé, ale také pro biskupy a kněze.   

MAJÍ-LI SIGNÁLY.CZ SPLNIT SVÉ POSLÁNÍ, NEOBEJDOU SE BEZ VAŠÍ POMOCI.  

 

Jakou konkrétní asistenci signály.cz potřebují?

 

·        diskuze (tento prostor pro vytváření veřejného mínění i formaci osobní víry potřebuje kvalifikované názory a zároveň otcovský přístup)

·        poradna (vytvoření týmu kněží a vzdělaných laiků)

·        osobní svědectví o kráse křesťanského a kněžského života na vašem blogu

·        propojení se životem vašich diecézí a farností (například inzerce akcí, které chcete nabídnout mladým)

 

Je dobré, že existuje již řada různých křesťanských stránek a mnoho z nich je již na velmi dobré úrovni. Specifikum signálů je však to, že jsou zaměřeny na cílovou skupinu křesťanů od 15-25 let. Tato generace by si zasloužila, abychom pro ni spojili své síly a nabídli jí to nejlepší, co dokážeme. 

Závěrem

"Být na signálech" se mezi mladými křesťany začíná stávat synonymem pro aktivní a komunikativní přístup ke křesťanskému životu, posiluje jejich sounáležitost i osobní identitu.

Kéž tento projekt nezůstane bez vašeho požehnání a bez vaší konkrétní podpory tam, kde je to možné.  


www.signaly.cz

děkují za vaši podporu

 

 

Zobrazeno 3016×

Komentáře

Anicka

Když jsem se bavila s kněžími o Signálech, tak jim se právě to, že se tam lidi seznamují, moc líbilo. Co třeba nenazvat to seznamka, ale třeba:je možné zde najít křesťanské přátele nejen ve svém okolí, nebo tak nějak, ono je to důležité, mít křestanské přátele a mít si je kde najít. Taky bych přidala, že jsou na signálech i někteří kněží a mají na nás blahodárný vliv :o)

Vasik

Já bych tedy slovo seznamka nevyškrtával, protože tohle slovo asi nejvíce vyjadřuje co jsou signály - bohužel je toto slovo spojováno se "seznamkou" v trochu jiném slova smyslu a proto ho možná chcete škrtnout. Signály by opravdu měli být jakousi seznamkou pro mladé křesťany, kteří se jinak než přes signály k jiným mladým podobně smýšlejícím lidem nedostanou, mohou být pozváni na různé akce, ale i pro nás, kteří kolem sebe třeba máme dost kamarádů - proč bych se nemohl seznámit s někým novým...


Myšlenka Signálů a virtuálního setkávání mladých křesťanů, možnosti zapojení a pozvání mladých křesťanů, kteří kolem sebe nemají další mladé na společné akce, možnost poznat nové lidi smýšlející podobně jako já nebo někdo jiný :-), domluvy na společné akce, zaplácnutí volného času ... - to vše je asi hlavní důvod proč Signály fungují a je to tak dobře. Mějte se hezky a mnoho úspěchů při propagaci!

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio